Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Tentoonstelling 2010


De stroom van actuele informatie door onze hele maatschappij gaat sneller dan ooit. Het werk Bit.fall vertaalt dit abstracte proces van het stromen van informatie in een waterval van woorden. De software van de installatie filtert nieuws van het internet en vertaalt dit naar de Bit.fall van honderden subtiel gesynchroniseerde druppels water. Elke druppel is een vergankelijke pixel, de kleinste eenheid van informatie. Bit.fall onderscheidt twee systemen – natuur met haar eigen regels en wetten – en –culturele informatieprocessen en waarden.

 

 

 

kunstenaar: Julius Popp (GER)

sphericalrobots.org

 


 


Prickbot is een kleine robot die zichzelf voorziet van zonne-energie. Het ontwerp is gebaseerd op Mark Tilden’s BEAMtechnologie. De robot leeft op het licht -plateau van een overheadprojector en wordt gevoed door het licht. De robot maakt zo nu en dan een willekeurige roterende beweging en prikt minuscule gaatjes in een dun blad aluminium. Het beeld verandert van een sterrenhemel naar een supernova.

 

 

 

kunstenaar: Ralf Schreiber (GER)

www.ralfschreiber.com

 


 


Protocellen, zoals bijvoorbeeld de Traube Cell, zijn zelf-assemblerende chemische systemen, die eigenschappen van eenvoudig leven hebben. Dr. Rachel Armstrong ontwikkelt met een team van wetenschappers verschillende typen protocellen, en bedenkt en test toepassingen van deze levende technologie in de architectuur en stedenontwikkeling. Uiteindelijk hoopt Armstrong een architectuur te ontwikkelen die een autonome bijdrage kan leveren aan het genezen van het milieu.

 

 

 

kunstenaar: Rachel Armstrong (UK)

www.rachelarmstrong.me

 


 


Gardening is een tuin van gespannen elastieken, die door kleine wijzigingen nieuwe vormen aanneemt - een gevoelige organische structuur. In haar onderzoek creëert Housden scènes van sensibele structuren uit pure materialen. Het omgaan met deze structuren heeft eenzelfde psychologisch effect als tuinieren.

 

 

 

kunstenaars: Lyndsey Housden (NL/ UK) / Yoko Seyama (NL/JP)

www.sentientarchitecture.net

 


 


Het MyBio project verkent onze morele, sociale, culturele en persoonlijke reacties op het vreemde in de menselijke biologie en in mogelijke transhumane schepselen, en wil discussie uitlokken over genetische gemodificeerde mens/dier hybrides. MyBio onderzoekt hoe kinderen leren over de categorieën dier en mens, en of die categorieën anders zouden kunnen worden geconstrueerd in het licht van technologische ontwikkelingen.


Utility Pets bestaat uit producten en diensten die aandacht vragen voor de ethische gevolgen van xenotransplantatie -de transplantatie van dierorganen in mensen. In de nabije toekomst zullen mensen kort na de geboorte een met hun eigen DNA geconstrueerd biggetje krijgen. Dat varkentje, bekend als een knock-out varken in de wetenschap, is een soortlevensverzekering -een levende orgaanbank. Utility Pets onderzoekt wat voor nieuwe voorwerpen nodig kunnen zijn wanneer dat varkentje zou wonen in het huis van zijn eigenaar en diens familie.

 

 

 

ontwerper: Elio Caccavale (UK)

www.eliocaccavale.com

 


 


Superuse.org is een online community van ontwerpers, architecten en anderen die geïnteresseerd zijn in vindingrijke en esthetische manieren van recyclen. De site maakt het mogelijk uiteenlopende onderdelen voor een hergebruik-ontwerp te lokaliseren.Voor hergebruik op stedelijke schaal worden kleine voorwerpen, maar ook meubilair, interieurs en zelfs hele gebouwen verzameld.

 

 

 

architectenkantoor: 2012Architecten (NL)

www.2012architecten.nl

 


 


Botweefsel dat gekweekt is buiten het lichaam zal spoedig in de plastische chirurgie worden toegepast - de basistechnieken zijn al bewezen in laboratoria. De belofte van dergelijke technologie provoceert en leidt tot speculatie over alternatieve toepassingen. Biojewellery onderzoekt zo'n alternatief, dat toekomstige echtgenoten van een symbool van hun liefde voorziet. Botweefsel van twee aanstaande echtgenoten werd in een ziekenhuis laboratorium opgekweekt tot materiaal voor tweetrouwringen.

 

 

 

kunstenaar: Tobie Kerridge (UK)

www.biojewellery.com

 


 


De MudTub is een experimentele organische interface waarmee je een computer kan aansturen. Je speelt games, simulaties en stuurt visuele tools aan door te kneden, slaan en roeren met je handen in de modder. De computer wordt op een nieuwe, volledig organische manier aangestuurd. De MudTub speelt in op de verbinding tussen de organische en de digitale wereld.

 

 

 

kunstenaar: Thomas Gerhardt (USA)
tomgerhardt.com

 


 


Het werk van Daniela Bershan is gebaseerd op proces en groei. Controleverlies en organische feedback koppelingen leiden haar naar onvermijdelijke vormen en toestanden die noch geconstrueerd noch willekeurig zijn. Bershan is geïnteresseerd in de basis en de mechanische functies van leven, die vooral bestaan in een toestand van blind automatisme - als beginpunt om nieuwe vormen te vinden. Leven is een vorm voor Daniela.

 

 

 

kunstenaar: Daniela Bershan (GER/NL)

www.danielabershan.com

 


 


Het eerste samenwerkingsproject van Lucy McRae en Mike Pelletier is een machine die de oppervlakte van het lichaam herdefinieert. In Peristaltic Skin is de huid een begerenswaardig oppervlak, dat wordt bekleed met alledaagse materialen en dat zo experimenteert met beweging, massa, vloeistof en kleur. Lucy McRae bespeelt de wereld van mode, technologie en het lichaam. Getraind als klassiekeballetdanseres en als architect is ze gefascineerd door ruimtelijke uitdrukking van het menselijke lichaam.

 

 

 

kunstenaars: Lucy McRae (NL) / Mike Pelletier (NL)

www.lucymcrae.net

 


 


Analemma, het nieuwe werk van Jelle Feringa is de inversie van een klassieke zonnewijzer; het levert een continue schaduw die in een perfecte cirkelvorm blijft, de gehele dag, het hele jaar door.

 

 

 

kunstenaar: Jelle Feringa (NL)

http://www.ezct.net/

 


 


Maarten Vanden Eynde is een Belgische kunstenaar die zich volledig stort op het onderzoeken van ons toekomstige verleden met behulp van het begrip Genetologie. Zijn zelf ontwikkelde ' Science of First Things’ is gecreëerd in verzet tegen de dominante wetenschap ‘van laatste dingen’ of eschatologie. Het hoofdonderwerp van het Genetoloy onderzoek is onze fascinatie met tijd en de gevolgen: hoe zullen wij in de toekomst terug kijken naar het verleden? Wat zaler overblijven van het heden?

 

 

 

kunstenaar: Maarten Vanden Eynde (BE)

www.genetology.net

 


 


De installatie Analog Statistics legt een verband tussen de digitale online aanwezigheid van Transnatural en de fysieke tentoonstellingsruimte. Zeven planten in een geautomatiseerde plantenkas geven de bezoeker van de tentoonstelling real-time en cumulatief inzicht in de bezoekersstatistieken van de website. Zodra iemand ergens ter wereld de website van de tentoonstelling bekijkt, wordt een groei-lamp geactiveerd boven een plant die is gekoppeld aan het werelddeel van waaruit de website wordt bekeken. Wie de website raadpleegt, ziet live op een webcam beelden dat zijn of haar bezoek de activering van één van de lampen tot gevolg heeft. De resulterende plantengroei visualiseert hoe de website er in slaagt een internationaal publiek te bereiken. Met Europa en Noord-Amerika komt het vast wel goed. Maar wie licht vrienden of kennissen uit Antarctica in zodat ook zij kunnen bijdragen aan de groei van 'hun' plant?

 

 

 

mediakunstenaar: Sander Veenhof (NL)

www.sndrv.nl

 


 


Meat Market is een interactieve installatie die door geluid uit de omgeving vlees laat bewegen en ‘dansen’. De term "Meat Market" is een Iers gezegde voor een bar/nachtclub waar mensen een seksueel getinte en expliciete dresscode hebben. Met dit werk wil Healy de aandacht vestigen op onze vleesconsumptie en de heersende culturele houdingen. Ze plaatst kanttekeningen bij hoe wij dieren eten, bij het negeren van onze morele en de ethische bezwaren, en bij de manier waarop menselijke seksualiteit wordt gepresenteerd en gewaardeerd.


In de performance Hairy Banjo gebruikt Healy haar eigen haar als onderdeel van het muzikale instrument. Het haar vormt snaren die verbonden zijn met microfoons en speakers. Healy betokkelt haar haar, en de opname wordt versterkt weergegeven. Een glimp van de toestand van Joan tijdens het tokkelen en het haar plukken kan worden opgevangen door een projectie van haar gezicht. Alleen te zien tijdens de opening van Transnatural 19 februari.

 

 

 

kunstenaar: Joan Healy (IR)

www.joanhealy.biz

 


 


In Bicycle Built for Two Thousand zijn 2.088 stemopnamen verzameld van online mensen die gezamenlijk het lied "Daisy Bell" "vormen -het eerste voorbeeld van een door de computer gecomponeerd nummer. Elke deelnemer werd gevraagd naar een korte geluidsclip te luisteren, die te imiteren, zonder te weten van het uiteindelijke doel.

 

 

 

kunstenaars: Aaron Koblin / Daniel Massey (USA)

www.aaronkoblin.com