Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Tentoonstelling 2011


De Ultimaker is een open source zelfbouw 3D printer - telg van het RepRap project dat als doel heeft een zelfreplicerende machine te maken. Op Becoming Transnatural wordt de Ultimaker ingezet om componenten te printen met biologisch afbreekbare kunststoffen.

 

 

 

ontwerper: Erik de Bruijn (NL)
website: blog.erikdebruijn.nl

 


 


De Carnivorous Domestic Entertainment Robots hebben de esthetiek van chique consumenten electronica of keukenapparatuur, en het gedrag van vleesetende huisdieren. Auger & Loizeau onderzoeken alternatieve (conceptuele) ontwerp routes waarlangs robots deel van het huishouden kunnen worden.

 

 

 

ontwerpers: James Auger & Jimmy Loizeau (UK)
website: www.auger-loizeau.com

 


 


Het OS (OpenStructures) project verkent de mogelijkheid voor een modulair constructiemodel waarmee iedereen voor iedereen ontwerpt op basis van een gedeeld geometrisch grid. Zo begint een soort collaboratieve Meccano waaraan iedereen onderdelen, componenten en structuren kan toevoegen.

 

 

 

kunstenaar: Thomas Lommee (BE)
website: intrastructures.net

 


 


Sonja Baumel transformeert bacteriën die op de huid voorkomen in zichtbare, functionele en flexibele vliezen of ‘kledingstukken’. De organische laag op de huid wordt zo zichtbaar, en vormt nieuwe kleding op de huid.

 

 

 

ontwerper: Sonja Bäumel (AUT)
website: www.sonjabaeumel.at

 


 


Acoustic Botany is een gecontroleerd micro-ecosysteem, een fantastische akoestische tuin die nieuwe esthetische en culturele relaties met de natuur wil verkennen. In de context van synthetische biologie verkent Acoustic Botany de toekomst van deze relaties.

 

 

 

kunstenaar: David Benqué (UK)
website: www.davidbenque.com

 


 


Botanic Code is een visualisatie van subjectieve data. Het remedieert klassieke beelden van natuurlijke schoonheid. De kunstenaar wandelde door botanische tuinen over de hele wereld, en vertaalde  de kleur, dichtheid en patronen van bloemen die ze waarnam via een speciaal algoritme naar een andere mathematische orde, die wordt weergegeven in de vorm van beschilderde aluminium staven.

 

 

 

ontwerper: Jorinde Voigt (GER)
website: jorindevoigt.com

 


 


In een recent experiment is electriciteit gewonnen uit de stofwisseling van algen. De Latro neemt dat als vertrekpunt voor een speculatief product in de vorm van een lamp. De Latro is een levend, ademend product waarin algen, zonlicht, kooldioxide (CO2 uit adem) en water  de ingrediënten zijn die op een eenvoudige manier energie opwekken waarmee licht geproduceerd wordt.

 

 

 

ontwerper: Mike Thompson (UK/ NL)

website: www.miket.co.uk

 


 


De  e-chromi is een genetisch gemanipuleerde bacterie die kolonies kan vormen in de menselijke ingewanden. In een gezond metabolisme geven ze feces een blauwe kleur. In reactie op verschillende stofwisselingsafwijkingen kunnen ze verschillende andere kleuren leveren, die door de menselijke gastheer gekozen kunnen worden, voordat zij/hij de bacterie tot zich neemt.

 

 

 

ontwerpers: Alexandra Daisy Ginsberg & James King (UK)
website: www.echromi.com

 


 


Growth Assembly speculeert over de mogelijkheden om planten genetisch te manipuleren, en daarin delen van apparaten en producten te laten groeien. Wanneer de vruchten volledig zijn ontwikkeld, worden ze ontdaan van de schil, en zijn de onderdelen klaar om gecombineerd te worden. Grootschalig transport wordt overbodig, winkels verbouwen en assembleren hun eigen goederen. Alleen de zaadjes worden verstuurd naar een verkooppunt.

 

 

 

ontwerpers: Sascha Pohflepp (UK/ GER) & Alexandra Daisy Ginsberg
website: www.pohflepp.com

 


 


Het Instituut voor Digitale Biologie doet onderzoek naar de volgende stap in de evolutie van het Internet, waarbij websites en diensten zich door ontwikkelen tot levende wezens. Bezoekers kunnen onder andere een kolonie microscopische Pop-up wezens onderhouden, gedupeerde Chinese sites redden van een pageview-tekort, en een uitstervende Amazonestam behoeden van de ondergang door zich aan te melden als stamlid op haar homepage.

 

 

 

kunstenaar: Walewijn den Boer (NL)
website: www.facebook.com/walewijndenboer

 


 


The Incredible Shrinking Man is een speculatief design project dat de mogelijkheden en consequenties onderzoekt van het tot 50 cm krimpen van de mens. De gemiddelde lengte van de mens neemt toe, en daardoor verbruiken we meer energie, voedsel en ruimte. Maar wat gebeurt er wanneer we deze ontwikkeling omdraaien en kennis gebruiken om de mens te krimpen?

 

 

 

kunstenaar: Arne Hendriks (NL)
website: www.the-incredible-shrinking-man.net

 


 


Maakt speciaal voor Becoming Transnatural een installatie rondom de groei van kristallen dat maar ten dele kan worden gecontroleerd. Een draaiende schijf brengt een vloeistof in beweging die alle elementen voor kristal groei bevat. Elementen uit de sculptuur groeien en schilderen het zo organisch tot een ruimtelijk geheel. De auteur is hierbij alleen initiator.

 

 

 

kunstenaar: Frederik de Wilde (BE)
website: frederik-de-wilde.com

 


 


Een windowfarm is een kleine verticale moestuin die grotendeels bestaat uit gerecyclede materialen, en uit de geavanceerde glastuinbouw vertaalde hydroponische technieken. Deze zelf-bouw installatie fuseert de tuinbouw en de kamerplant, en stelt in staat binnenshuis diverse groenten te verbouwen.

 

 

 

ontwerper: Britta Riley (USA)
website: www.windowfarms.org/

 


 


Mathieu Lehanneur Andrea Air Purifier plaatst het luchtzuiverende vermogen van kamerplanten in een technologische esthetiek, waarmee de perceptie van bijvoorbeeld een sanseveria verandert in die van een fijnzinnige instrumentele machine.

 

 

 

ontwerper: Mathieu Lehanneur (FRA)
website: www.mathieulehanneur.fr

 


 


Policing Genes speculeert dat genetische manipulatie van planten ook binnenkort binnen handbereik van de amateur en de crimineel komen. Met onschuldig ogende tuinplanten zouden dan drugs en medicijnen kunnen worden geproduceerd. De planten in uw tuin worden ineens een zaak voor de politie.

 

 

 

ontwerper: Thomas Thwaites (UK)
website: www.thomasthwaites.com