Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Conferentie 2011


De conferentie van Becoming Transnatural verkent de vraag hoe we transnatuurlijk kunnen worden met vooraanstaande kunstenaars, designers en wetenschappers.

 

Thema's zijn: alternatieve robots in het huishouden: zelf bacteriën ontwerpen; ontwerpen voor stadse bijenvolken; ontwerpen voor gekrompen mensen en menselijk blijven met behulp van alles veranderende effecten van technologieën.

 

 

 

Zaterdag 12 maart 2011

 

 


James Auger & Jimmy Loizeau zijn kunstenaars en kritische ontwerpers die objecten en processen ontwikkelen waarmee ze huidige en opkomende relaties tussen maatschappij en technologie ondervragen. Hun vleesetende robots voor huis-entertainment werken radicaal anders dan gangbare modellen robots. En ze hebben een onverwachte intieme relatie met levende wezens...
In hun workshop maken de deelnemers scenario's en ontwerpvoorstellen voor alternatieve manieren waarop robots deel kunnen gaan uitmaken van het huishouden.

 

 

 

Lezing / workshop
www.auger-loizeau.com (UK)

 


 


Sascha Pohflepp is als kunstenaar en ontwerper geïnteresseerd in historische en nieuwe technologieën, en hoe noties van kunst, business en idealisme ervoor zorgen welke werelden werkelijk worden, en welke worden verworpen. Hij is een van de deelnemers aan het Synthetic Aesthetics project van de Universiteit van Edinburg. Daarin worden synthetisch biologen samengebracht met ontwerpers, kunstenaars en sociale wetenschappers om het gedeelde terrein tussen synthetische biologie en creatieve praktijk te verkennen.

In zijn workshop worden lange termijn scenario's gemaakt.  Deze hebben als uitgangspunt om niet de alles veranderende effecten van opkomende nano-, info-, en biotechnologieën te benadrukken, maar juist om te verkennen hoe de mens met de inzet van technologieën zichzelf blijft.

 

 

 

Lezing / workshop

www.pohflepp.com (DE / UK)

 


 


Herbologies Foraging Network opereren vooral vanuit Finland en Letland, en exploreren de culturele tradities en kennis rondom kruiden en medicinale planten in de context van online netwerken, het delen van informatie, en biologische en hydroponische technieken.
In haar workshop Bee-o-Logical Housing ontwerpen de deelnemers nieuwe bijenkorven voor urbane bijenvolken.

 

 

 

Lezing / workshop

Herbologies Foraging Network (AT)

apiary.be
www.herbologies-foraging.net

 


 


The Incredible shrinking Man is een speculatief onderzoek naar het verkleinen van de menselijke soort om beter te passen op de Aarde. Het project bestaat onder meer uit een kleinschalig restaurant, een visuele krimpkamer, een bibliotheek met krimpliteratuur. Hendriks presenteert zijn onderzoek, en de historische en wetenschappelijke voorgangers.
In zijn workshop brengen de deelnemers de ruimtelijke en culturele effecten van het krimpen van mensen in kaart. Ze onderwerpen objecten, gebruiksruimte en voedsel aan een hands-on ontwerponderzoek.

 

 

 

Lezing / workshop

www.the-incredible-shrinking-man.net

 


 


iGEM is een jaarlijkse competitie bij het MIT voor synthetische biologie met gebruik van BioBricks. Dat zijn gestandaardiseerde DNA componenten die gebruikt kunnen worden om levende cellen nieuwe eigenschappen en nieuw gedrag te geven. Nadine Bongaerts en Eva Brinkman zijn leden van het TU-Delft team dat de iGEM competitie won in 2010. Zij geven een presentatie over synthetische biologie, iGEM, BioBricks en de mogelijke toepassingen.
In hun workshop leren de deelnemers de basics van het werken met Biobricks. Ze ontwerpen een bacterie die keratine (hoorn) produceert - een veelzijdige organische stof die volledig biochemisch afbreekbaar is en die plastics in veel toepassingen kan vervangen.

 

 

 

Lezing / workshop

2010.igem.org

 


 


Mansy leidt een laboratorium voor synthetische en reconstructieve biologie in het centrum bij de Universiteit van Trento. Hij onderzoekt de constructie, het delen en groeien van protocellen - op leven lijkende systemen zonder DNA, die wellicht spontaan kunnen ontstaan onder de juiste chemische omstandigheden. Hij werkt samen met Sascha Pohflepp aan het Synthetic Aesthetics project.

 

 

 

Skype sessie

smansy.org/ (USA)