Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Tentoonstelling

The state of Autonomy 
 

 

Transnatural festival is een zoektocht naar technologie die de ecologische rijkdom, de natuur, kan ondersteunen in plaats van beschadigen.

 

Het derde festival heeft als thema The state of Autonomy en kijkt naar autonome systemen & producten, nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten, en innovatieve, slimme materialen. Deze kunnen - of ze nu organisch, kunstmatig of hybride zijn -, zowel voor zichzelf als hun omgeving zorgen.

Kan er meer evenwicht bestaan tussen de technologische wereld en de natuur ? Kunnen deze autonome vormen ons grote verlangen tot het wereldwijd opereren en communiceren bevredigen, zonder van negatieve invloed te hoeven zijn op de mens en de natuur ? En waar kunnen we de grenzen oprekken of er mee spelen ?

 

AUTONOME WEZENS EN SYSTEMEN

 


Is het kunst? Is het wetenschap? Het werk van Petroc Sesti verlegt de grenzen van kunst en wetenschap en neemt je mee naar een nieuw terrein. Event Horizon is een permanente kleine tornado gevangen in een glazen bol waarin de tijd lijkt stil te staan. Sesti’s werk is een onweerstaanbare prikkeling voor je lichaam, je hersenen en je verbeelding.

 

 

 

kunstenaar: Petroc Sesti (UK)

www. petrocsesti.com 

 


 


In een wereld met een vraag naar energie en een tekort aan grondstoffen, verkent de Solar Sinter de mogelijkheden van woestijnindustrie, een omgeving waar energie en materiaal in overvloed aanwezig zijn. Met een door zonlicht aangedreven 3D-printer print de Solar Sinter glazen objecten uit woestijnzand.

 

 

 

kunstenaar: Markus Kayser (DL)

www.markuskayser.com

 


 


Protei is een open hardware zelfstandige zeilrobot die bij olierampen op de oceaan gegevens over de ramp kan verzamelen en de olie ook kan opruimen Inmiddels is dit project uitgegroeid tot een wereldwijd technologieplatform voor wetenschappers, ingenieurs, ontwerpers en makers.

Oil Compass is een interactieve installatie die diverse Protei zeilboten over de hele wereld in beeld brengt. Selecteer een boot en ontdek hoe deze de lokale olievervuiling aanpakt.

 

 

 

kunstenaars: Cesar Harada, Sebastian Müller, Gabriella Levine, Kasia Molga

www.protei.org

 


 


Jurema Action Plant is een interactieve plantrobot die de van nature sensitieve plant (de Mimosa pudica of Kruidje-roer-me-niet) als interface gebruikt. Bij aanraking van de plant reageert de machine en begint deze te rijden. Deze biomachine verkent nieuwe manieren van communicatie tussen mens, natuur en machine.

 

 

 

kunstenaar: Ivan Henriques (BRA)

www.ivanhenriques.com

 


 


Money & Speed: Inside the Black Box is de eerste interactieve documentaire ontwikkeld voor de iPad, en brengt je naar het hart van de geautomatiseerde financiële wereld. Gebaseerd op interviews met betrokkenen en datavisualisatie op de milliseconde af, reconstrueert de documentaire de snelste en diepste val van de financiële markt ooit. Op 6 mei 2010 stortte de Amerikaanse beurs zonder enige reden en met ongekende snelheid in.

 

 

 

makers: Catalog Tree, Marije Meerman

www.catalogtree.net

 


 


FACET is een digitale spiegelprojectie waarin verschillende foto’s van bezoekers van de tentoonstelling ter plekke worden gecombineerd tot één gezicht. Welk deel van het gezicht is van jou?

 

 

 

kunstenaar: Nicolas Myers (FR)

www.studiomyers.co.uk

 


 


Uitgerust met een kleine computer, een microfoon en een krachtige draadloze antenne, onderschept de Transparency Grenade het digitale netwerkverkeer op locatie. ‘Persoonlijke’ data is nog nooit zo open en beschikbaar geweest. Of het nu gaat om een onbetrouwbare ambtenaar of een betrokken burger, iedereen die dichtbij de installatie staat heeft inzage in elkaars data.

 

 

 

kunstenaar: Julian Oliver (GER)

www.julianoliver.com

 


 


The Infinite Adventure Machine genereert een oneindig aantal visuele verhaallijnen. Verhalen en mythologieën zijn in de geschiedenis via verschillende media overgedragen. Wat voegt kunstmatige intelligentie toe aan deze geschiedenis? Hoe worden verhalen verteld wanneer een machine bij hetzelfde verhaal nieuwe verhaallijnen kan visualiseren?

 

 

 

kunstenaar: David Benque (UK) / Microsoft

www.davidbenque.com

 


 


The Wilderness Downtown is een interactieve clip met beelden en informatie uit je persoonlijke omgeving gemaakt met behulp van Google Maps. Na het intikken van je adres verschijnt er via een 'gechoreografeerd' browservenster een hoofdpersoon die, onder begeleiding van het nummer van Arcade Fire We Used to Wait, door jouw buurt en straat rent.

 

 

 

kunstenaar: Aaron Koblin (USA)

music producer: Chris Milk (USA)

www.aaronkoblin.com

 


 


DA4GA stimuleert kunstenaars en ontwerpers zich te ontwikkelen in bio-art, kunst die een interactie aangaat met biotechnologie en de life sciences. Op Transnatural wordt dit initiatief gepresenteerd waarbij teams van kunstenaars en wetenschappers hebben gewerkt op gebieden zoals duurzaamheid, voedsel, gezondheid, bio-infomatica en systeembiologie.

 

 

 

Initiatief van: Netherlands Genomics Initiative, Waag Society, NCB Naturalis, Centre for Society and the Life Sciences (NL)

 


 


Hydrogeny gaat over de moeder van alle materie, waterstof. In deze installatie splitst water zich door een licht elektrische impuls in waterstof en zuurstofgas. Een witte laser verlicht en kleurt de hierdoor ontstane waterstofbellen, waardoor ook een 3D prisma-effect ontstaat.

 

 

 

kunstenaars: Portablepalace (RU)

www.portablepalace.com

 


 


Res Sapiens is een netwerk van alledaagse objecten die het internet gebruiken als een eindeloze bron van energie. Ze voeden zich met en reageren fysiek op de continue stroom van data op o.a. Twitter en Wikipedia en hun directe omgeving. LUSTlab wil bewustzijn creëren en nieuwe vormen van communicatie tussen mens en machine onderzoeken.

 

 

 

ontwerpers: LUSTlab (NL) / Pieke Bergmans (NL)

www.lustlab.net / www.piekebergmans.com

 


 


Met behulp van deze unieke Augmented Reality installatie zijn deze (media)kunstenaars in staat om gesprekken tussen vissen zichtbaar te maken. En ze blijken Nederlands te spreken. Zodra er een goudvis in beeld is via de omgekeerde periscoop in de grote vissenkom, verschijnen hun monologen en dialogen op het beeldscherm.

 

 

 

kunstenaars: Sander Veenhof, Arthur van Beek (NL)

www.sndrv.nl

 


 

SLIMME MATERIALEN

 


Reparatie aan bio-beton is niet nodig, want bio-beton kan zichzelf repareren. Bio-beton maakt met behulp van bacteriën kalksteen aan. Kalksteen is een grondstof voor cement, één van de basisonderdelen van beton. Treedt er een scheur op in het beton, dan doen de levende bacteriën in het beton hun werk en vullen de scheur zelf weer op.

 

 

 

wetenschapper: Pr. Dr. Henk Jonkers, TU Delft (NL)

citg.tudelft.nl

 


 


Ontwerper Tjeerd Veenhoven heeft ontdekt dat wanneer hij het blad van een palm met een bio-organische oplossing behandelt deze de kenmerken van leer of rubber krijgen. Met dit materiaal wordt de Resort slipper geproduceerd. Een goedkope volledig biologisch afbreekbare slipper ter vervanging van de rubberen weggooislipper.

 

 

 

ontwerper: Tjeerd Veenhoven (NL)

www.tjeerdveenhoven.com

 


 


In de Trace Light verwerken ontwerpers Mike Thompson & Gionata Gatto fotoluminescerende pigmenten in rubberen lampen. Deze pigmenten worden opgeladen met zonlicht of kunstmatig licht en hergebruiken deze energie weer om na te gloeien in het donker.

 

 

 

ontwerpers: Mike Thompson & Gionata Gatto (UK)

www.traplightsaveenergy.com

 


 


Ontwerper Jólan van der Wiel gebruikt magnetisme in zijn ontwerpmethode. Met behulp van grote magneten bevestigd aan een zelf ontworpen machine, manipuleert hij een mengsel van vloeibaar kunststof en ijzer. Speciaal voor de tentoonstelling presenteert en experimenteert Van der Wiel met een aantal nieuwe methoden. Ook het publiek kan experimenten.

 

 

 

ontwerper: Jólan van der Wiel (NL)

www.jolanvanderwiel.nl

 


 


Designer Pascal Smelik ontwerpt met heet kaarsvet. Door het kaarsvet te laten stollen in koud water ontstaan organische vormen. Smelik kan het ontwerpproces ook enigszins beheersen en toegepaste ontwerpen maken. Van de kaarsvetvormen worden gipsen contramallen gemaakt die hij vervolgens met vloeibare metalen vult.

 

 

 

ontwerper: Pascal Smelik (NL)

www.pascalsmelik.com

 


 


In het Transnatural Art & Design Label komen natuur en technologie samen. Licht, interieur- en outdoor design objecten zijn onderdeel van de collectie. De ontwerpen hebben zowel een essentiële functie als een bijzondere esthetiek. Naast design levert Transnatural ook vernieuwende materiaalconcepten met op maat gemaakte ontwerpen. De ontwerpers schenken bijzondere aandacht aan het productieproces en nieuwe, alternatieve manieren van energie- en materiaalgebruik.

 

 

 

label: Transnatural Label (NL)

www.transnatural.org

 


 


Thermophores is een werk gemaakt van een kunstmatig materiaal dat van kleur verandert door temperatuurschommelingen. Wanneer het materiaal opwarmt verandert het van kleur, en wanneer het afkoelt neemt het de oorspronkelijke kleur weer aan. Dat Thermophores een plant- of koraalachtige uitstraling heeft draagt bij aan het magische effect. Het materiaal biedt ook interessante toepassingsmogelijkheden in de architectuur.

 

 

 

ontwerper: Tim van Cromvoirt (NL)

www.timvancromvoirt.com


 


De Concrete Image Stores presenteert kleding gemaakt van natuurlijk en hergebruikt materiaal. Bijvoorbeeld een shirt dat gemaakt is door Nike dat bestaat uit 98% restmateriaal. De schoenen van Pozu zijn vervaardigd van de bast van kokosnoten. En met het merk Acronym laat Concrete de meest innovatieve materialen en technieken zien die gebruikt worden in conventionele kleding van dit moment.

 

 

 

kledingwinkel: Concrete Image Stores showcase (NL)

www.concrete.nl


 


Het Bubble Building is ‘s werelds meest tijdelijke paviljoen, volledig van zeepsop gemaakt. Bezoekers bouwen gezamenlijk het paviljoen dat bestaat uit grote zeshoekige bakken: de natuurlijke vorm als bellen in schuim zich clusteren. Pas als iedereen tegelijk een stalen frame optilt, laat het paviljoen zich zien. Prompt ontvouwt zich een spektakel: langgerekte, regenboogkleurige zeepsopmuren, als een flinterdunne gevel van vloeibaar glas, elke keer anders. Want wat overblijft nadat de bel is geklapt is het enthousiasme van jong en oud om het opnieuw te doen. Deze installatie is alleen te zien in de week van 7 t/m 14 september.

 

 

 

architectenbureau: DUS Architects (NL)

www.dusarchitects.com

 


 


AlgaePARC is een laboratorium voor duurzame, industriële productie van algen. AlgaePARC onderhoudt grote met water gevulde installaties waarin algen kunnen groeien, met zonlicht als energiebron. De algen dienen als grondstof voor brandstof, chemicaliën, levensmiddelen en diervoeders.

 

 

 

universiteit: Universiteit Wageningen (NL)

www.algaeparc.com

 


 


Aquaponics is een gesloten, circulerend ecosysteem voor voedselproductie met een duurzame kringloop van vis, micro-organismen en groenten. De vissen voeden de planten met uitwerpselen, de bacteriën en plantenwortels reinigen het water waar de vissen in zwemmen. De vissen worden gevoerd met de vraatzuchtige en snel groeiende larven van de wapenvlieg (hermetia illucens) die groeien op afval uit de buurt. Deze installatie wordt speciaal voor Transnatural in de gelijknamige workshop op vrijdag 7 september gemaakt. Voor meer informatie en aanmelden bezoek de website van Mediamatic.

 

 

 

makers: Mediamatic (NL)

www.mediamatic.net

 


 


Voor de lancering van de Nike Free Run+ 2 City Pack series ontwikkelde YesYesNo software waarmee hardlopers dynamische schilderijen kunnen ‘tekenen’ met hun schoenen. Deze software importeert de Nike+ GPS statistieken en creëert visuals gebaseerd op de snelheid, consistentie en unieke stijl van iedere loop.

 

 

 

designers:  YesYesNo: Zach Lieberman, Emily Gobeille en Theo Watson (USA)

www.yesyesno.com

 


 


Het project Noordzeeboerderij is een onderzoek naar zeewierteelt op zee tussen windmolens in. De zeewier wordt omgezet in biomassa die weer zorgt voor duurzame brandstof, elektriciteit of gas. De prototype teeltmodule ligt 10 kilometer ten westen van het eiland Texel in een oud zandwingebied. Dit Hollandse zeewier wordt gebruikt voor de productie van vis- en veevoer, en biobrandstoffen energie.

 

 

bedrijf: Ecofys (NL)

www.ecofys.com

 


 

Moaning Mill is een nieuw project van kunstenaar Fred Abels. Een windmolen met 'geluidschoepen' creëert een zingend en krakend geluid dat word opgewekt door wrijving en corrosie. Het geluid klinkt daardoor op ieder moment een beetje anders. Ook de plek waar je staat is bepalend.

 

 

 

kunstenaar: Fred Abels (NL)

www.fabels.org

 


 


Op de eerste festivaldag (7 september) is het mogelijk inzicht te krijgen in alle ins en outs van het ambachtelijke vak van bier brouwen. In de Buitenbrouwerij van Henriette Waal wordt vooral ook een verbinding met de omgeving gelegd door gebruik te maken van ingrediënten die direct voor handen zijn, zoals grachtenwater in de stad of zeewater op het strand.

 

 

 

kunstenaar/ ontwerper: Henriette Waal (NL)

www.henriettewaal.nl