Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Dinsdag 18 september

Smart as Matter

 

 

De Smart as Matter conferentiedag verkent nieuwe innovatieve systemen en materialen, en laat zien hoe ontwerpers, consumenten en bedrijven omgaan met bestaande systemen, materialen en bronnen.


We kunnen al materialen groeien of hergebruiken, bijvoorbeeld in de textiel- en modeindustrie. Er bestaat reeds beton, verf en plastic dat zichzelf kan repareren. Palmbladeren blijken eigenschappen van leer te bezitten waarvan tassen en slippers geproduceerd worden. Wat zijn de verdere ontwikkelingen en alternatieve mogelijkheden van slimme materialen ?
 

Deelnemers presenteren innovatieve materialen, maar ook bestaande materialen die op een alternatieve, slimme wijze worden ingezet.


Koop tickets di. 18 september  >>

Bekijk programma 17 september  >>

 

 

Conferentie Dag 2: Smart As Matter

locatie: Film theater, Science Center NEMO
.............................................
09.30: Bioconcrete / Dr. Henk Jonkers
.............................................
10.00: Self Healing Materials Research Program / Prof. dr.ir. Sybrand van der Zwaag
.............................................
10.30: AkzoNobel / Prof. dr.ir. Jos Keurentjes
.............................................
Koffie
.............................................
11.30: Palm Leather / Tjeerd Veenhoven
.............................................
12.00: Avantium PEF-flessen / Tom van Aken
............................................
12.30: Smart Packaging/ Holst TNO – dr. Marc Koetse
.............................................
Lunch
.............................................
14.00: Food Spoilage/ iGem Groningen
.............................................
16.00 - 17.00: Meet & Greet Exhibition

 

Workshops

10.00 - 12.00 PICNIC's Roboroach / Backyard Brains (EYE)

13.30 - 16.30 Repairing / Lotte Dekker

13.30 - 16.30 Stuff with Attitude / Lex Pott

 

 

Koop tickets di. 18 september  >>

Bekijk programma 17 September  >>

 

 

Bioconcrete, zelfreparerend beton

 


Reparatie aan bio-beton is niet nodig, want biobeton kan zichzelf repareren. Bio-beton maakt kalksteen aan. Wanneer er een scheur in het beton ontstaat, dan repareren de in het beton levende bacteriën de scheur. Deze nieuw ontwikkelde self-reparing bio-beton kan resulteren in een verlaging van productie-, reparatie- en onderhoudskosten.

 

 

 

Spreker: Pr. Dr. Henk Jonkers, TU Delft (NL)
citg.tudelft.nl

 


 

 

Self healing material research program


Het onderzoek van Prof. Dr. Sybrand van der Zwaag richt zich op nieuwe, zelfhelende materialen. Binnen dit gebied richt hij zich met name op het ontwerp met en de karakterisering van nieuwe zelfreparerende materialen. Professor van der Zwaag is ook directeur van het Delft Centre for materials en voorzitter van het nationale IOP-programma van Self Healing Materials. Hij is lid van verschillende wetenschappelijke en technische comités met betrekking tot verschillende aspecten van de materiaalkunde, tevens is Van der Zwaag (internationaal) technisch adviseur voor verschillende bedrijven.

 

 

 

Spreker: Dr. Sybrand van der Zwaag

 


 


Innovatieve materialen AkzoNobel

AkzoNobel werkt aan meerdere energie-efficiënte oplossingen, en ontwikkelt innovatieve materialen als zelfhelende coatings en plastics. Director Technology & Open innovation Jos Keurentjes bespreekt de visie van AkzoNobel over de toekomst in de ontwikkeling van slimme, innovatieve materialen en energie besparende oplossingen.

 

 

 

Spreker: Jos Keurentjes, Director Technology & Open Innovation

www.akzonobel.nl

 


 

Palmleer, palmblad met de eigenschappen van leer

 


Palmleer is een materiaalinnovatie van ontwerper Tjeerd Veenhoven. Door het weken van de Areca palmbladeren in een speciale biologische oplossing, blijft het materiaal zacht en krijgt het de eigenschappen van leer of rubber. Deze upgrade van het natuurlijk afvalmateriaal leidt tot
een ‘nieuwe’ grondstof en een verscheidenheid aan producten als slippers en tassen.

 

 

Spreker: Designer Tjeerd Veenhoven

www.tjeerdveenhoven.com

 


 


De plantfles verovert de markt


Avantium is een chemiebedrijf gespecialiseerd in de nieuwe generatie bio-based plastics en chemicaliën. Onlangs ontwikkelde Avantium de PEF fles (polyethyleen-furanoate), een 100% bio-based en recyclebare polymeer dat kan worden toegepast in vele producten, bijvoorbeeld in de verpakking van frisdrank, water en alcoholische dranken. PEF is goed op weg om de generatie PET te vervangen. Onlangs heeft Coca Cola aangekondigd de PEF fles te introduceren als productfles.
 

 

 

Avantium – Coca Cola
Spreker: CEO Tom van Aken

www.avantium.com

 


 

Communicatieve verpakkingen 

 

 

Smart Packaging is een project van Holst Centre en blikt vooruit op een toekomst waarin productverpakkingen intelligent zijn. Deze verpakkingen zijn in staat informatie terug te koppelen aan de gebruiker. Het kan bijvoorbeeld de gebruiker attenderen op het gebruik en de naleving van een geneesmiddel, of dat het smart label op de verpakking van je etenswaar in de koelkast laat weten wanneer het product over de datum is. Smart Packaging onderzoekt nieuwe materialen, processen en toepassingen om tot een wereld van ‘slimme’ verpakkingen te komen. 

 

 

 

Holst Centre / TNO

Spreker: Dr. M. Marc Koetse

www.holstcentre.com

 


 


Het opsporen van voedselbederf 


iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor synthetische biologie die met behulp van BioBricks, gestandaardiseerde DNA-componenten, levende cellen nieuwe eigenschappen en een nieuw gedrag kan geven. Het Groningse team van 2012 wil voedselbederf voorkomen door het bouwen van bacteriën die de geur van rottend vlees kunnen ontdekken en dan vervolgens een kleurpigment produceren die de consument waarschuwt. Het project is een interessante benadering waarbij de organismen die verantwoordelijk zijn voor het rotten van vlees, nu een deel van de oplossing worden. Kortom, een synthetisch biologie project dat zorgt voor autonomie van de natuur en technologie.

 

 

 

Sprekers: iGEM / Renske van Raaphorst

2012.igem.org/Team:Groningen

facebook.com/iGEMGroningen2012

  


Repareer porselein en wol met ontwerper Lotte Dekker

 

Repairing gaat over de schoonheid en kracht van reparatie als culturele, economische en creatieve waarde. Maar het gaat ook over het plezier van het herstellen van kapotte dingen. Deze inspiratiedag onder begeleiding van ontwerpster Lotte Dekker en kunstenaar Arne Hendriks speelt in op de huidige weggooimentaliteit en de toegevoegde waarde van reparatie.

Aan de hand reparatiepraktijken van Lotte Dekker en Heleen Klopper gaan we oude kleding en stoffen met de Woolfiller te lijf en maken we gebroken porselein weer heel met de gouden Kintsugi techniek. Ook gaan we met een toolkit de stad in waar we kapotte objecten op straat herstellen o.a. met fotoluminscerende lijm. Neem dus vooral je oude kleding en porselein mee!

 

 

 

workshopbegeleider: Lotte Dekker, i.s.m. Platform 21

tijd: dinsdag 18 september 13.30 - 16.30, zie voor andere data http://www.transnatural.nl/17-Workshops

aantal deelnemers: 10 – 20
prijs: gratis met conferentieticket dinsdag

inschrijven: academy@transnatural.org

 


 


Zelf spiegels oxideren met Lex Pott

 

In deze workshop begeleidt designer Lex Pott, bekend van de Transience mirrors, deelnemers in het oxideren van spiegels en andere materialen. Werken met lo-tech materialen, zwavelzuur en kleur in materiaal staan centraal in deze hands on workshop. Lex Pott is in staat spiegels kunstmatig te oxideren en ziet in dit proces van veroudering geen degradatie maar juist de schoonheid. Breng je eigen ontworpen spiegel incl. ophangsysteem mee naar huis!

 

 

 

workshopbegeleider: Lex Pott

tijden: dinsdag 18 september 13.30 - 16.30, voor andere data zie http://www.transnatural.nl/17-Workshops

locatie: Science Center NEMO 

prijs: gratis met conferentie ticket op dinsdag 18 september.
inschrijven: academy@transnatural.org