Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/trapbftp/transnatural.nl/inc/global.php on line 49
Transnatural Festival 2012

Ma. 17 & di. 18 september

De tweedaagse Transnatural conferentie op 17 en 18 september wordt parallel georganiseerd met het PICNIC festival. Dit jaar verkennen we twee onderwerpen binnen het thema The State of Autonomy.

De eerste dag The New Power op 17 sept. verkent hoe systemen en producten meer zelfvoorzienend kunnen zijn. Naast het vermogen om zelfstandig te kunnen werken, zorgen deze systemen en producten voor hun eigen energie, als voor de energie voor de omgeving. De tweede dag Smart as Matter op 18 sept. kijkt naar nieuwe innovatieve systemen en materialen, en laat zien hoe ontwerpers, consumenten en bedrijven omgaan met bestaande systemen, materialen en bronnen.


De conferentiedagen zijn zowel geschikt voor algemeen publiek als professionals en bedrijven uit de creatieve industie, technologie en wetenschap. De ochtend en deel van de middag is bestemd voor sprekers van gerenommeerde innovatie en technologiebedrijven, wetenschappers, ontwerpers en kunstenaars. In de middag volgt The Meet & Greet Expo, en workshops.

 

Met Transnatural conferentieticket heeft u toegang tot onderstaande programma-onderdelen van PICNIC festival. 
Het programma is mede tot stand gekomen i.s.m. Biotecture.

Koop tickets ma. 17 september  >>
Koop tickets di. 18 september  >>

Bekijk programma 18 September  >>

 

Maandag 17 september: The new Power

 

 

Het onderwerp The new Power verkent hoe systemen en producten meer zelfvoorzienend kunnen zijn. Naast het vermogen om zelfstandig te kunnen werken, zorgen deze systemen en producten voor hun eigen energie, als voor de energie voor de omgeving. Deze nieuwe technologieën vereisen dat wij ze niet als instrumenten bedienen, maar dat wij ze verzorgen, zoals een tuinier zijn planten verzorgd. Zo wordt onze rol verplaatst van ingenieur naar verzorger. The new Power kijkt naar nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten.

 

Transnatural conferentie Dag 1: The New Power

locatie: Film theater, Science Center  NEMO
.............................................
09.30: AlgaePARC  / Prof. dr. René  Wijffels
.............................................
10.00: Plastic  zonnecellen  / Prof. dr. Kees Hummelen
.............................................
10.30: Trace Light - Trap Light / Mike Thompson & Gionata Gatto
.............................................
Koffie
.............................................

11.30: Except / Eva Gladek

.......
Pauze
.............................................
12.30: Paques / Dr. René Rozendal
.............................................
Lunch

.............................................
14.00: Noordzeeboerderij / Anouk Florentinus
.............................................
14.30 GRO Holland / Jan Willem Bosman Jansen
.............................................
16.00 - 17.00: Meet & Greet Exhibiton

 

 

PICNIC programma maandag

 

Met Transnatural conferentieticket heeft u toegang tot onderstaande programma-onderdelen van PICNIC. Na vertoon van uw Transnatural ticket kunt u uw speciale PICNIC/Transnatural badge bij de registratiebalie van PICNIC bij de entree van EYE institute ophalen.

 

09:45 - 12:00: Postcode Lottery Green Challenge 2012 Deciding Round

locatie: Eye institute, exhibition 3

 

12:45 - 13:20: Postcode Lottery Green Challenge 2012 Award Ceremony

locatie: Eye institute, cinema 1


13:30 - 15:00: Why DIY? Biotech in the Backyard

locatie: Eye institute, cinema 3

 

Met deze badge zijn ook de APP Ecosystem tent, Waag Fair, FabLab, en Open Coop toegankelijk.

 


Koop tickets voor Transnatural conferentie ma. 17 september  >>

Bekijk programma Transnatural conferentie di. 18 September  >>

 

Algen als grondstof voor brandstof en levensmiddelen

 AlgaePARC is een project van de Universiteit van Wageningen met als doel het ontwikkelen van kennis, technologie- en processtrategieën voor de duurzame productie van microalgen. De algen dienen als grondstof voor brandstof, chemicaliën, levensmiddelen en diervoeders op industriële schaal. 

AlgaePARC bestaat momenteel uit verschillende grote en kleine buiten fotobioreactoren. Deze systemen worden vergeleken op basis van technische, economische en ecologische duurzaamheidscriteria. De fotobioreactoren zijn een studie naar het succesvol functioneren en de opschaling van fotobioreactoren.

 


 

 

Spreker: René Wijffels

www.algaeparc.com

 


 

Plastic zonnecellen veroveren de wereld

 

 

Nieuwe plastic zonnecellen kunnen zeker zo’n hoog rendement halen als de bekende zonnecellen van silicium. Deze zonnecellen zijn gemakkelijk te verwerken, goedkoop en veroveren de wereld binnen de komende 10 jaar volgens prof. Hummelen.
Jan C. (Kees) Hummelen is hoogleraar chemie (van (bio-)organische materialen aan de Rijksuniversiteit Groningen. De laatste zeven jaar heeft zijn onderzoek zich vooral toegespitst op de gebieden van fullereenchemie en de ontwikkeling van zogenaamde plastic zonnecellen. 

 

 

 

Spreker: Prof. dr. Jan C. (Kees) Hummelen (Universiteit Groningen)

 


 

Recyclebaar licht

 De Trace Light en Trap Light projecten zijn nieuwe ontwerpbenadering van lichtdesign. Met behulp van fotoluminescerende pigmenten wordt verloren energie omgezet in zichtbaar licht. Deze pigmenten laden zich op door zowel daglicht als een lichtbron (van een LED lamp), en gloeien in het donker uren na. De ontwerpers Thompson & Gatto verwerken deze fotoluminescerende pigmenten in verschillende materialen als glas en rubber. De vervaardigde lampen creëren zo zelfstandig een intense gloed van gerecycled zonlicht.

 


 

 

Sprekers: ontwerpers Mike Thompson & Gionata Gatto

www.miket.co.uk / www.atuppertu.com

 


 

 

 

Except is een consultancy, onderzoek- en designbureau op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

 

 

 

Spreker: Eva Gladek

 


 

Groene energie uit afvalwater

 


Paques is een Fries bedrijf en ontwikkelt en produceert zuiveringsinstallaties voor water, gas en lucht, met behulp van biotechnologie. Paques wint groene energie uit afvalwater. De organische verbindingen binnen deze processen worden door bacteriën omgezet in biogas. 

 

 

Spreker: Dr. Rene Rozendal

www.paques.nl

 


 

Zeewierboerderij voor voedsel en energie
 


Ecofys - Noorzeeboerderij is in maart dit jaar een proef gestart met de offshore teelt van zeewier in combinatie met offshore windenergie. De prototype teeltmodule ligt 10 kilometer ten westen van het eiland Texel in een oud zandwingebied. De eerste Hollandse zeewier die wordt geleverd zal zorgen voor de productie van vis- en veevoer, en biobrandstoffen energie. De Seaweed farm moet uiteindelijk geschikt zijn voor integratie in offshore windparken.


 

 

Spreker: Anouk Florentinus (Ecofys)

www.noordzeeboerderij.nl / www.ecofys.nl

 


 

Paddenstoelen kweken op restafval

 


GRO Holland produceert milieuvriendelijke voedingsproducten, met name paddenstoelen. GRO Holland maakt in het productieproces gebruik van grote afvalstromen in de Nederlandse restaurantketens: koffieafval en citrusafval. Verschillende soorten paddenstoelen groeien in een korte periode van zes tot negen weken op koffieafval. Op deze manier wordt een dagelijkse stroom organisch afval verwerkt tot voedsel waarin men ook rekening houdt met milieuvriendelijke distributie. 

 

 

 

Spreker: Jan Willem Bosman Jansen

www.gro-holland.com